Εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων 2020 - Ιερά Μητρόπολις Βοστώνης

 

Την Κυριακή, 26η Ιανουαρίου 2020 επ’ ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Ιεράς Μητροπόλεως Βοστώνης παρουσίασε την ετήσια εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων.

Η αίθουσα του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου ήταν γεμάτη από γονείς και συγγενείς οι οποίοι ήρθαν για να καμαρώσουν τα παιδιά τους. Το πρόγραμμα άρχισε με την προσευχή την οποίαν έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ.κ. Μεθόδιος. Τους εθνικούς και εόρτιους ύμνους παρουσίασε η χορωδία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού υπό τη διεύθυνση του πατρός Ρωμανού Καράνου. Το πρόγραμμα παρουσίασε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Μητροπόλεως Βοστώνης, κυρία Αναστασία Αγγελοπούλου Μωραγιάννη - η οποία μεταξύ άλλων είπε:

<<...ήθελα να δανειστώ ένα στίχο από την εκκλησιαστική ακολουθία «ΕΑΡ ΧΕΛΙΔΩΝ ΟΥ ΚΑΘΙΣΤΗΣΙ ΜΙΑ, ΑΙ ΤΡΕΙΣ ΑΗΔΟΝΕΣ ΔΕ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΕΑΡ» ακούγεται μέσα στην Εκκλησία μας.  Δηλαδή  «Η ΄Ανοιξη δεν έρχεται με ένα χελιδόνι, τα τρία, όμως, αηδόνια του Πνεύματος, δηλαδή οι Τρεις Ιεράρχες, μπορούν να φέρουν την Άνοιξη στις ψυχές. Αυτά τα «αηδόνια» τιμούμε σήμερα και το πρότυπο αυτών καλούμαστε να ακολουθήσουμε. Καλούμαστε να γίνουμε κι εμείς ένα από τα πολλά χελιδόνια της χριστιανοσύνης όχι για να γίνουμε καλύτεροι μόνο ως άνθρωποι και ως χριστιανοί, μα για να χτίσουμε όλοι μαζί μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία, όπως ακριβώς θα το ήθελε κι ο Δημιουργός μας.>>

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Βοστώνη, κύριος Στράτος Ευθυμίου. Στην συνέχεια ο πατήρ Αθανάσιος Νένες, Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Watertown και συντονιστής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Μητροπόλεως Βοστώνης, παρουσίασε τον εόρτιο λόγο της ημέρας. Στην συνέχεια, μαθητές των ελληνικών σχολείων της Μητροπόλεως Βοστώνης παρουσίασαν ποιήματα, τραγούδια και χορούς. Επίσης, ο χορευτικός σύλλογος της Μητροπόλεως  Βοστώνης και ο σύλλογος «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» παρουσίασαν χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος. 

Στο τέλος της εκδηλώσεως ο κύριος Ιωάννης Κατσαρός, επικεφαλής του εξεταστικού κέντρου Ελληνομάθειας στη Βοστώνη παρουσίασε τους μαθητές οι οποίοι επέτυχαν στις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας του 2019. Τα βραβεία απένειμαν ο Σεβασμιώτατος και ο Γενικός Πρόξενος. 

Κλείνοντας την εορτή, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρει τους δασκάλους και τους μαθητές για το πολύ όμορφο πρόγραμμα που παρουσίασαν, αλλά και τους γονείς, οι οποίοι επιλέγουν τα Ελληνικά Σχολεία για την εκπαίδευση των παιδιών τους, δίνοντας έμφαση στην Ελληνική γλώσσα, στις παραδόσεις και την Ελληνορθόδοξη Πίστη μας. 

Το ποίημα με τίτλο «Βασίλειος, Γρηγόριος, Ιωάννης» το διάβασε ο Σοφοκλής Χατζηζήσης μαθητής του Ελληνικού σχολείου του Καθεδρικού Ναού της Βοστώνης.

Βασίλειος, Γρηγόριος, Ιωάννης 

Βασίλειος ο Μέγας οδηγός,
γιγάντιος, ακοίμητος φρουρός
στο κάστρο της αγάπης μαχητής,
του φαύλου ο διώκτης και κριτής.  
Στη μάχη της ζωής ο αρωγός,
της φτώχειας ο πολέμιος πιστός,
στο στίβο του καλού πρωταθλητής,
ο στύλος της ανθρώπινης ψυχής.
 
Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός,
αστείρευτη πηγή λαμπρού φωτός,
το νάμα π'αναβλύζει απ'την πηγή,
το φάρμακο που ιαίνει την πληγή.
Υπέροχος στο λόγο τον ορθό,
που φέρνει τους ανθρώπους στο Χριστό
κι ανοίγει το κελί της φυλακής,
που κλείνει τ'αγαθό της αρετής.
 
Χρυσόστομος ο Ελευθερωτής,
μελίρρυτος, δεινός ομιλητής,
που σώζει απ' της πλάνης τα δεσμά
με λόγια μελιστάλαχτα, γλυκά.
Σαν ήλιος, που θερμότητα σκορπά,
μ' αχτίδες πλημμυρίζει την καρδιά,
γεμίζει τους πιστούς μ' υπομονή
ν' αντέξουν κάθε δύσκολη στιγμή.
 
Τρεις βράχοι, τρεις εξαίσιες μορφές,
στο άρμα του Θεού οδηγητές,
κηρύττοντας κομίζουν αγαθά,
θεόσταλτα μηνύματα καλά.