Υμνος στην Ελλάδα
Αναμνηστική φωτογραφία των μαθητών και μαθητριών των Ελληνικών Σχολείων στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και τον γενικό πρόξενο Συμεών Τέγο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ "Ε.Κ."/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Αυτό που έγινε το απόγευμα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, δεν ήταν μια απλή γιορτή, δεν ήταν εκδήλωση, ήταν ένας ύμνος δοξαστικός προς την Ελλάδα, την πατρίδα των πατρίδων όλου του κόσμου. Όπως μάλιστα ελέχθη στη διάρκεια του εορτασμού στον οποίον ηγήθηκαν οι δύο κορυφαίοι θεσμοί της Ομογένειας της Βοστώνης, το Γενικό Προξενείο και η Μητρόπολη Βοστώνης, η Ελλάδα δεν είναι μόνο τόπος και μάλιστα ένας τόπος παραδεισένιος, στον οποίο ο Πλαστουργός έβαλε όλη την τέχνη Του όταν τον δημιουργούσε, αλλά είναι και τρόπος.
Κι έτσι το απόγευμα της Κυριακής όλοι οι παρευρεθέντες στο Γενικό Προξενείο, δηλαδή στον οίκο της Ελλάδας, και οι οποίοι ήταν πολλοί και μάλιστα όλων των γενεών και ηλικιών, ήταν ομότροποι και ομοπάτριοι, έχοντας κοινή ταυτότητα και αυτοσυνειδησία, ως μέτοχοι του ελληνικού πολιτισμού.
Η αθρόα προσέλευση της Ομογένειας από εγγύς και μακράν στον εορτασμό τον οποίον οργάνωσε ο θεσμικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Βοστώνη, ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος, με τη συνδρομή και παρουσία της τοπικής Εκκλησίας Βοστώνης, υπό τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, ήταν το απαύγασμα της μεγάλης αλήθειας πως η συνεργασία και η συναλληλία με τον απαιτούμενο πάντοτε σεβασμό των διακριτών ρόλων εγγυάται την ενότητα και το γόητρο του Ελληνισμού.
Οι ψυχές των ηρώων της 28ης Οκτωβρίου του 1940 σίγουρα θα αγάλλονταν ακούγοντας τα αθώα παιδιά της Ομογένειας με τις πασίχαρες φωνές τους να τραγουδούν και υμνολογούν δοξαστικά την Ελλάδα. «Παιδιά, της Ελλάδας παιδιά», που θα τραγουδούσε και η Βέμπο με τη θρυλική και ανεπανάληπτη φωνή της. Αυτά τα παιδιά είναι η ελπίδα και το μέλλον για να υπάρξει συνέχεια του Ελληνισμού της Βοστώνης, ο οποίος είναι από τα πλέον επιφανή κομμάτια του Ελληνικού Γένους.